FAST sluit seizoen in stijl af

GENNEP / SINT ANTHONIS | Voor de volleybalsters van FAST zit het lustrumjaar in de Eredivisie erop. De samenwerkingsploeg uit Gennep en Sint Anthonis evenaarde met de eerste plaats in de Degradatiepoule de beste prestatie, de vijfde plaats in het seizoen 2018-2019. Door de (0-3) overwinning op Lammerink Installatiegroep Set Up’65 bereikte FAST daags voor Hemelvaart op eigen kracht het maanden geleden gestelde doel.

Met de conclusie dat de eerste plaats in feite gelijkstaat met de vijfde plek in de eindrangschikking van de Eredivisie Volleybal Dames maakte FAST een statement over de ‘ongelukkige’ naamkeuze Degradatiepoule. Trainer Ivo Martinovic hekelde de naam vanaf het besluit dat alleen de nummers één tot en met vier in de Kampioenspoule zouden spelen, en de overige teams veroordeeld werden tot een hele competitie zonder degradatie. In FAST-kringen werd de naam veranderd in Voorjaarsreeks. Bovendien greep de regionale volleybalorganisatie de kans aan acht wedstrijden extra cachet te geven. De ontmoetingen tegen de vier overige opponenten werden aangegrepen de spelpatronen nog beter in te slijpen en de prestatieve druk te verhogen. Daarnaast wilde de staf alle speelsters speeltijd gunnen.
FAST wilde zich graag kronen tot de nummer één uit de Degradatiepoule. Het zou daarvoor gerenommeerde tegenstanders als Eurosped en Laudame Financials VCN achter zich moeten laten.

Dat lukte, ondanks thuisnederlagen tegen Eurosped (2-3) en VCN (1-3). De concurrenten voor de eerste plek werden in de laatste weken van de competitie tijdens uitwedstrijden wel verslagen. Met de midweekse uitwedstrijd tegen Set Up’65 voor de boeg was de eerste plaats al officieel. FAST gaf in Ootmarsum nog een keer gas en pakte de Twentse dames met 0-3 in. Dat ging na een moeilijke start (25-27) vrij gemakkelijk. De tweede en derde set werden met 18-25 gewonnen.
Met de overwinning in het slotduel zwaaide FAST de stoppende en vertrekkende speelsters uit. Naast Steffie Janshen en Rachel Feron verlaat ook Maus Smeets FAST. Libero Susanne Kos stapt over naar nieuwbakken Eredivisionist VV Utrecht, Lara Hendricks beproeft haar geluk straks in Zwolle.
Last but not least in de lijst vertrekkende speelsters is middenaanvalster Joska Fransen. De Beugense startte haar eredivisieavontuur tegelijk met FAST in het seizoen 2016—2017. De veel scorende aanvalster kende veel hoogtepunten op het topniveau, maar zag ook de keerzijde van de medaille. Blessureleed maakte haar tot een lang toekijkende teamgenoot, die zich buiten het veld verdienstelijk maakte voor haar ploeggenoten. In de kwartfinale van het bekertoernooi maakte FAST’s nummer 9 haar comeback, en was er mede verantwoordelijk voor dat Sliedrecht Sport de eindstrijd niet haalde. Woensdag 12 mei gaat de boeken in als de dag dat Joska Fransen voor het laatst op topniveau haar kunsten toonde.
De competitie is ten einde, maar dat betekent niet dat op lauweren gerust kan worden. Voor de technische staf wacht al de volgende nieuwe uitdaging; de selectie voor het nieuwe seizoen op peil brengen. Charlotte Haar en Silke Bruil zijn de eerste aanwinsten. In de komende tijd zullen nog meer nieuwe teamgenoten gepresenteerd worden.

2021 05 15 FAST sluit in stijl af 1