FAST

ARBO Rotterdam FAST op weg naar de finale van het nationale bekertoernooi?

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Landskampioen Sliedrecht Sport verslikte zich dinsdagavond opnieuw in ARBO Rotterdam FAST. Voorafgaand aan de wedstrijd zou niemand waarschijnlijk een euro voor de kansen van de meiden uit Gennep en Sint Anthonis hebben gegeven. Sliedrecht is op dit moment namelijk nog steeds een serieuze kandidaat voor het landskampioenschap, terwijl ARBO Rotterdam FAST nagenoeg puntloos aan het einde van de ranglijst bungelt. Maar opnieuw boorden de meiden van de thuisploeg onvermoede krachten aan. Daarmee trokken ze de wedstrijd in een uiterste krachtsinspanning naar zich toe en behouden ze zicht op het halen van de bekerfinale.

De eerste twee sets in de wedstrijd van eredivisionisten ARBO Rotterdam FAST tegen Sliedrecht Sport verliepen zo’n beetje naar verwachting. Met uitstekende spelverdeling, forse servicedruk en een goed lopende aanval trok de ploeg uit het westen van het land twee keer met overtuigende cijfers aan het langste eind. De setstanden van 17-25 en 16-25 deden vermoeden dat de eerste halve finale tussen de twee ploegen geen lang leven beschoren zou zijn en dat Sliedrecht ook de derde set zonder al teveel problemen naar zich toe zou trekken. Met dat scenario waren de meiden van ARBO Rotterdam FAST het echter niet eens.

Met de vechtkracht en de motivatie die de ploeg soms kenmerkt, greep de thuisploeg de laatste strohalm. ‘De dood of de gladiolen’ leek het motto voor de speelsters te zijn. De service begon beter te lopen en ook de aanvallen sorteerden veel meer effect. Michelle Coolen en Anne Heesakkers lieten zien dat ze het smashen nog steeds niet verleerd zijn. Sliedrecht Sport begon meer fouten te maken en er sloop langzaamaan steeds meer onzekerheid in de ploeg. Het zou toch niet gebeuren…? Maar ja, het gebeurde wel: de derde set was bloedstollend en eindigde met 25-23 in het voordeel van ARBO Rotterdam FAST.

ARBO Rotterdam FAST Sliedrecht Sport beker halve finale 14 03 2023 verkleind

Foto: Peter Gommans

In de vierde set begon de thuisploeg er steeds meer in te geloven, terwijl het team uit Sliedrecht steeds meer fouten begon te maken. Zelfs de meest ervaren en getalenteerde speelsters begonnen te forceren waardoor ARBO Rotterdam FAST steeds meer kansen kreeg. De druk voor Sliedrecht werd allengs hoger en het enthousiasme bij de thuisploeg en het thuispubliek steeds groter. Er gebeurde wat niemand na de 0-2 achterstand nog durfde hopen. ARBO Rotterdam FAST trok ook de vierde set naar zich toe (met een stand van 25-18) en dwong een beslissende vijfde set af; mede dankzij een overtuigende prestatie van passer-loper Noa Klerckx die terugkeerde na langdurig blessureleed.

Ook de vijfde set werd een prooi voor de thuisploeg. Het fanatisme van ARBO Rotterdam FAST en de steun vanuit het publiek werd Sliedrecht Sport teveel. Met een afgetekende 15-9 eindigde de beslissende set; en met een dolgelukkige thuisploeg. De overwinning werd gevierd alsof de beker al binnen was. Niet vreemd, gezien de situatie waarin de ploeg zich momenteel bevindt. In de reguliere competitie wilde het maar niet lukken en bleven de resultaten uit, ondanks de toewijding waarmee getraind en gespeeld werd. Het bekertoernooi is de laatste kans van het team om te laten zien, wat het waard is. Die kans hebben de meiden met beide handen aangegrepen. Door de overwinning is het nog steeds mogelijk dat ARBO Rotterdam FAST de finale om de nationale beker gaat spelen. Daarvoor moet het team de volgende week dinsdag in Sliedrecht opnieuw winnen van de regerend landskampioen. De mouwen zijn nu al opgestroopt.

ARBO Rotterdam FAST maakt zich op voor de halve finale van het nationale bekertoernooi

Binnen het volleybal in Nederland zijn er ieder jaar twee hoofdprijzen te verdelen. Bij de eerst prijs gaat het om het landskampioenschap. De strijd om de beste van Nederland wordt tussen tien teams uitgevochten op het hoogste nationale volleybalniveau, de eredivisie. Bij de tweede prijs gaat het om de nationale beker. Aan het gevecht om die trofee doen ook ploegen uit de lagere regionen van de Nederlandse volleybalcompetitie mee en zijn er dus (veel) meer kapers op de kust.

Het team van ARBO Rotterdam FAST is inmiddels doorgedrongen tot de halve finale van het toernooi en daarmee een van de vier teams die nog aanspraak kan maken op de beker. De andere teams zijn Sliedrecht Sport, Friso Sneek en VV Utrecht; stuk voor stuk teams die momenteel ook nog een gooi willen doen naar het landskampioenschap en voor de dubbel willen gaan.

Het team van ARBO Rotterdam FAST wil aan die ambities van de topploegen een einde maken en daarmee een start maken op dinsdag 14 maart. Dan wordt namelijk de eerste van de twee wedstrijden tegen Sliedrecht Sport gespeeld. Het Limburgs/Brabantse team heeft als eerste het thuisvoordeel. De wedstrijd wordt gespeeld in de sporthal in Sint Anthonis en begint om 20.00 uur.

De meiden van ARBO Rotterdam FAST hopen op veel publieke belangstelling en ze hopen met de ondersteuning van ‘de tribune’ om de stunt van vorig jaar te herhalen en Sliedrecht Sport opnieuw de voet dwars te zetten. Dat zal nog niet gemakkelijk zijn, want de ploeg uit het westen van het land behoort steevast tot de meest succesvolle teams van Nederland.

De dames van ARBO Rotterdam FAST zijn overigens ook nog actief in de reguliere competitie. In dat verband speelt de ploeg aanstaande zaterdag uit tegen Voltena uit Werkendam (aanvang 19.00 uur). Het is de laatste kans voor de technische staf van ‘FAST’ om in wedstrijdverband de puntjes op de i te zetten en het team klaar te stomen voor de strijd om een finaleplaats. De tweede wedstrijd tegen Sliedrecht vindt plaats op dinsdag 21 maart; uiteraard is de plaats van handeling dan Sliedrecht.

ARBO Rotterdam FAST verliest ook tegen Apollo 8

Apollo 8 is een van de titelkandidaten dit seizoen. De volleybaldames uit Borne hebben de ambitie om landskampioen te worden. Zij waren afgelopen woensdag niet van plan ARBO Rotterdam FAST de ruimte tegen om daar een stokje voor te laten steken. En dat gebeurde dan ook niet. Wel spartelden de meiden uit Noord Limburg en Noordoost-Brabant nog even behoorlijk tegen.

Apollo 8 kwam vliegend uit de startblokken in sporthal Pica Mare in Gennep. Na een kwartier spelen was de eerste set al binnen voor de dames uit Borne. Het leek een korte wedstrijd te gaan worden. Met name de service van Apollo 8 bleek een effectief wapen te zijn. De meiden van ARBO Rotterdam wisten in het eerste bedrijf van de wedstrijd niet hoe de kanonskogels van Lotte van der Horst en Jorieke Bodde te pareren. Daar waar een set normaal gesproken een half uurtje duurt, stond er nu al na vijftien minuten een stand van 10-25 op de borden. Een deceptie dreigde voor de thuisploeg.

In het tweede bedrijf toonde ARBO Rotterdam FAST echter veerkracht. De thuisploeg wist de dames van Apollo 8 met een aantal goede servicereeksen stevig onder druk te zetten. Verder bleek ook de servicepass veel beter op orde in de tweede set. En ook tijdens het spel zelf wist ARBO Rotterdam weer in staat de nodige potten te breken. De stand liep dan ook tot in de ‘big points’ gelijk op. Pas na een half uur stonden de eerste setpunten op de borden. Na enkele enerverende rally’s trok Apollo 8 echter opnieuw aan het langste eind: 25-27.

ARBO Rotterdam FAST Apollo 8 verkleind
Foto Peter Gommans
 

Ook in de derde set toonden de meiden van ARBO Rotterdam FAST veerkracht en de wil om te winnen. Net als in vorige wedstrijden moest de thuisploeg het echter met een (zeer) beperkte selectie doen, terwijl Apollo 8 wisselmogelijkheden te over bleek te hebben. Coaches Jacek Ziemba en Josha Kailola konden slechts beschikken over acht wedstrijdfitte speelsters, terwijl hun collega’s van Apollo 8 bijna twee teams binnen de lijnen konden brengen. Lovenswaardig is dat ARBO Rotterdam FAST zich niet uit het veld laat slaan (in ieder geval niet figuurlijk). Iedere wedstrijd opnieuw is het team bereid tot het uiterste te gaan. En dat was ook in de derde set het geval. In dit derde bedrijf was het echter met name de service van Rianne Vos die Arbo Rotterdam FAST de das omdeed. Deze passer/loper wist een gaatje te slaan dat de thuisploeg niet meer wist te dichten. Eindresultaat 19-25 en 0-3 in sets.

Programma

De reguliere competitie is voor ARBO Rotterdam FAST bijna voorbij. Alleen de uitwedstrijd van aanstaande zondag tegen VC Zwolle staat nog op het programma. Daarna spelen de eerste zes teams van de ranglijst om het landskampioenschap en spelen de laatste vier teams tegen elkaar om hun definitieve plaats in het ‘rechterrijtje’ te bepalen. Voor hen staat er eigenlijk niets meer op het spel dan de eer. Het team van ARBO Rotterdam FAST speelt echter nog wel voor de nationale beker. In de kwartfinale (waarvan de datum nog niet vaststaat) komt de ploeg uit tegen of Apollo 8 óf Sliedrecht Sport. De meiden van ARBO Rotterdam en hun coaches focussen zich met name op die wedstrijd om het seizoen 2022/2023 toch nog van de nodige glans te kunnen voorzien.

ARBO Rotterdam FAST wint van Draisma Dynamo

Deze woensdag stond een topper in de kelder van het eredivisievolleybal dames op het programma. ARBO Rotterdam FAST trad thuis aan tegen het team van Draisma Dynamo uit Apeldoorn. De vraag was of de thuisclub de stijgende lijn van de afgelopen weken door zou kunnen zetten. Het antwoord op die vraag luidt positief: in een gepassioneerde wedstrijd wist ARBO Rotterdam FAST aan het langste eind te trekken en de volledige buit binnen te halen. Met een 3-1 overwinning werd Dynamo aan de kant gezet, hetgeen tot euforische taferelen leidde, maar gemakkelijk ging het niet.

Net als in eerdere wedstrijden liep de thuisploeg al vroeg tegen een behoorlijke achterstand aan. Toen er om de belangrijke punten gespeeld moest worden, keek ARBO Rotterdam FAST tegen een achterstand van zes punten aan. Normaal gesproken is een set bij een stand van 15-21 gespeeld. Maar daar legde de vechtploeg uit Gennep en Sint Anthonis zich niet bij neer. Het team trok de winst na een fabuleuze servicereeks van Nieke Weijers met 25-23 toch naar zich toe. Het enthousiasme en de opluchting bij de thuisploeg en het publiek was groot.

In de tweede set wist ARBO Rotterdam FAST de bezoekers nog geen knock-out te bezorgen. Het team zette de lijn van de eerste set door, maar de flow werd onderbroken toen een speelster van Dynamo geblesseerd raakte. De thuisploeg raakte van zijn à propos en moest toestaan dat de bezoekers langszij kwamen en een voorsprong nam van vijf punten. ARBO Rotterdam FAST herpakte zich, wist tot 17-17 terug te komen, maar moest de winst met 18-25 aan Dynamo laten. Dat leek weinig goeds voor de derde set te beloven.

Die derde set dreigde lange tijd een prooi te worden voor de dames uit Apeldoorn. Halverwege de set was er weer een voorsprong van enkele punten voor Dynamo (11-14). Toch wist de thuisploeg opnieuw de nodige reserves aan te boren en tot een stand van 20-19 terug te komen. Ongenoegen over de telling leverde de coach van de bezoekers een rode kaart op (en dus een extra punt voor ARBO Rotterdam FAST). Dynamo werd niet geknakt door deze tegenslag en gaf zich nog niet gewonnen. Een spelerswissel van coach Jaciek Ziemba zorgde echter voor wat extra impulsen waardoor de thuisploeg ook de derde set naar zich toe wist te trekken. Het eerste wedstrijdpunt was binnen.

Ook de vierde set werd een prooi voor ARBO Rotterdam FAST. Lange tijd liet zich echter aanzien dat de thuisploeg net als in de tweede set ook in het vierde bedrijf in het gras zou moeten bijten. Halverwege stond de ploeg namelijk met vier punten achter op de bezoekers en dachten velen al aan een vijfde en beslissende set. Echter niet het thuisteam. Dat vocht zich terug naar een stand van 19-19 en trok de wedstrijd uiteindelijk met 21-25 naar zich toe. De euforie bij team en staf (en het publiek) was groot; eindelijk een overwinning na een lange reeks van verliespartijen. Mogelijk dat deze opsteker het team het vertrouwen geeft om ook de wedstrijden die nog op het programma staan er opnieuw ‘in te vliegen’. De eerste van die wedstrijden vindt plaats op zondag 15 januari tegen het eerste damesteam van Sudosa Desto uit Assen. De wedstrijd begint om 16.00 uur en wordt gespeeld in zaal Pica Mare in Gennep.

ARBO Rotterdam FAST speelt tegen Dynamo en Sudosa Desto

Het team van ARBO Rotterdam FAST heeft het druk in het nieuwe jaar. Afgelopen zaterdag speelde het tegen Eurosped en de donderdag ervoor tegen Apollo. Aanstaande woensdag staat alweer de derde wedstrijd in één week op het programma; die tegen Dynamo. En verder mogen de meiden van Jacek Ziemba en Josha Kailola op zondag 15 januari opnieuw aan de bak; namelijk tegen Sudosa Desto uit Assen. Beide wedstrijden vinden plaats in thuishaven Pica Mare in Gennep.

Dynamo

Op woensdag 11 januari speelt ARBO Rotterdam FAST thuis in Gennep tegen Dynamo uit Apeldoorn. Dit team staat slechts twee plaatsen hoger op de ranglijst dan dat van ARBO Rotterdam FAST. Toch is er een wezenlijk verschil tussen beide teams. Dynamo heeft namelijk 14 wedstrijdpunten meer dan het Limburgs/Brabantse thuisspelende team. De wedstrijd begint om 19.30 uur en bezoekers zijn uiteraard van harte welkom.

Sudosa Desto

Op zondag 15 januari speelt ARBO Rotterdam FAST tegen Sudosa Desto uit Assen. Ook deze ploeg is redelijk laag geklasseerd en staat met dertien punten op de een na laatste plaats op de ranglijst van de eredivisie damesvolleybal. De wedstrijd op zondag begint om 16.00 uur. Ook bij deze wedstrijd zijn belangstellenden natuurlijk van harte welkom.

Krachtsverhoudingen

De dames van ARBO Rotterdam FAST zullen, zoals het zich nu laat aanzien, zowel Dynamo als Sudosa Desto tegen gaan komen in de play-offs (de nacompetitie). De wedstrijden van woensdag en zondag kunnen dus een mooi beeld geven van de huidige krachtsverhoudingen. Bovendien zullen de wedstrijden spannend worden, omdat de teams qua niveau aan elkaar gewaagd zouden moeten zijn. Mogelijk kan ARBO Rotterdam FAST voor de nodige verrassingen zorgen als het in de eigen vertrouwde omgeving aantreedt.